Naar aanleiding van de reeks binnengekomen bezwaarschriften van buurtgenoten en berichten in de plaatselijke pers, nodigde wethouder Marlies Volten het comité Oranjebuurt uit voor een gesprek. Op woensdag 24 juli vond dat gesprek in het bestuurscentrum in Voorhout plaats. Brian Montanus, Ramon de Noronha en Leendert Jonker zaten aan tafel; ambtenaar Jan Zandstra vergezelde de wethouder.
Het gesprek was volgens de wethouder vooral bedoeld als kennismaking. Zij was er positief over dat de Oranjebuurt zich bij een “kwestie als deze” organiseert. Over het plan van Nico Geerlings voor de 100 woon-units voor arbeidsmigranten had zij nog geen mening. Er is immers – zo verklaarde zij met nadruk enkele keren – helemaal nog geen plan bij de gemeente ingediend. Pas als dat gebeurt komt een beoordeling door de gemeente aan de orde. Ze verwees ook naar de antwoorden van B&W op vragen over de plannen van Geerlings door de CDA-fractie. Iedereen mag plannen indienen. De nieuwe omgevingswet bepaalt dat het in gang zetten van een procedure daarvoor, inclusief overleg met betrokkenen en omwonenden, helemaal een verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer is.
Uit het verloop van het gesprek bleek wel hoe zeer de gemeente – bijna uit principe lijkt het wel – voor een afwachtende houding kiest. De twee brieven die het comité Oranjebuurt over de plannen van Geerlings heeft gestuurd naar de gemeente over de omgevingsvisie en de crisis- en herstelwet (allebei naar aanleiding van door de gemeente ter visie gelegde stukken) hadden Marlies Volten en Jan Zandstra nog niet gelezen.
Ook werd ons verteld dat bij contact dat Nico Geerlings met de gemeente heeft gezocht alleen over procedures is gesproken. Uitdrukkelijk werd gezegd dat er geen enkele toezegging van welke aard dan ook is gedaan. De aankoop van de boerderij door Geerlings is volgens de wethouder zijn beslissing en dus ook voor 100% zijn risico. Tijdens de genoemde contacten werd door de gemeente ook niet gewezen op de leidraad participatie die onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld als hulpmiddel voor initiatiefnemers bij het contact zoeken met bewoners.
Toen wij opperden dat bij het beoordelen van een initiatief dat wordt ingediend toch zeker wel het bestaande bestemmingsplan en ander door de gemeenteraad vastgesteld ruimtelijk beleid als toetssteen wordt gebruikt, werd alleen verwezen naar de omgevingswet die als centrale maatstaf heeft “een evenwichtige toedeling van functies aan locaties”.
Wij vroegen ons na afloop af of niet juist de gemeenteraad bij het recent vaststellen van de omgevingsvisie – na twee participatieronden – tot een evenwichtige toedeling van functies aan de verschillende locaties in de gemeente heeft besloten.
Onze conclusie is dat we in de komende maanden blijvend zeer alert zullen moeten blijven. Contact zoeken met andere buurten waar vergelijkbare initiatieven spelen of hebben gespeeld hoort daar zeker ook bij.
Kennismaken is altijd goed. Het gesprek verliep ook wel in een goede sfeer. De leden van het comité hebben aangegeven dat de buurt zich duidelijk kritisch, maar niettemin constructief wil op stellen.